Hipp Hipp Hurra!

Jaha, så var det 6:e Juni igen och Svedalas nationaldag! Hurra för Sverige! 

Denna dag vill jag fira...
Genom att slå ett slag MOT främlingsfientligheten som växer och frodas i vårt avlånga land.

Varför då, behövs det?

Ja, uppenbarligen. Man får nämligen INTE sticka ut för mycket här i Landet Lagom. Skulle någon ha en annorlunda hudfärg, en slöja eller inte prata perfekt svenska så kan det ju vara en terrorist...eller? En "riktig" svensk har väl blå ögon och blont hår, pratar klingande småländska och bor i ett rött hus med vita knutar?
Om du har flytt till Landet Lagom på grund av ett kring långt bort i fjärran, lämnat allt för att ha livet i behåll, bosatt dig i en förort med sju barn i en liten tvåa, är utbildad läkare och arbetar som taxichaffis och bott i Svergie i 20 år...är du inte en riktig svensk då?



Är verkligen ALLA välkomna till Landet Lagoms fantastiska värld? En värld som ofta framhålls som öppensinnad, välkomnande och fördomsfri. Man inbillar sig gärna att man inte har några fördomar (?) och att ALLA accepteras för den dom är. Men VARFÖR vänder då vissa på huvudet när en grupp kvinnor som bär slöjor går över gatan? Eller tänker "att nu gäller det att hålla i väskan" när romer med vackra kjolar besöker ett köpcenter? Eller ruskar på huvudet när två män håller varann i handen på busshållsplatsen?

Vi har alla olika erfarenheter med oss i bagaget som påverkar vad vi uppfattar som konstigt eller främmande. Men jag tror att dessa uppfattningar, och många gånger även fördommar, snarade grundas i okunskap om det som är främmande och inte följer normen.
Tyvärr finns det demokratiska (?) partier som utnyttjar denna okunskap och framhåller det som är främmande som ett slags hot mot det som anses vara svenska normer. Men vad är svenska normer idag när Sverige är ett mångkulturellt land och många reser världen runt och tar med sig nya influenser hem och skapar nya traditioner och levnadssätt?

Sverige demokraternas partiledare Jimmy Åkesson bringar ju defenitivt klarhet i detta...eller?
http://www.youtube.com/watch?v=uh4gS0G0eFo

Visst, vi har vår vackra flagga, knäckebröd, kalles kaviar och små grodorna på midsommar. Men måste nya traditioner, främmande kulturer och annorlunda levnadssätt automatisk vara förknippat med något dåligt?
Saker som vi tror är svenska har allt annat än svenska kopplingar och har snarare BERIKAT vårt kulturarv.

Exempel på kulturberikning:

Potatis – Sydamerika
Sill – Holland
Snaps – Tyskland
Snus – Indianernas heliga ört tobak
Kåldolmar – Togs till Sverige från Turkiet av Karl XII
Kaffe – Arabiskt
Choklad – Sydamerikanskt
Hjortron – Samiskt
Oden – A.k.a den tyske guden Wotan. Enligt Snorre Sturlasson var Oden invandrare från Turkiet.
Jultomten – St Nikolas aka Santa Claus är från Turkiet.
Julen – De kristna romarna lade firandet av juden Jesus födelse på den gamla romerska midvinterhögtiden.
Fädernas kyrka – Jehovah var en stamgud i Mellanöstern. Jesus och hans efterföljare reformerade judendomen till kristendom.
Hylands Hörna – Ett svenskt försök att göra amerikansk talkshow.
Dragspel – Italienskt.
Fiol – Italienskt. (Listan och bilden är hämtad från http://rogerkrook.wordpress.com/amandofilt/svensk-botten/)



Jaja, hoppas iallafall att jag lyckas förmedla liite av dessa tankar till mina elever. Vill ju skicka med dem ett öppet sinne när de möter livet utanför skolans värld. Vem vet, kanske sitter det en blivande statsminister eller nåt i klassrummet. Det är trots allt dessa ungar som ska vara med att bygga upp vårt kära Svedala i framtiden. Man kanske ska ta sej en funderare vad som VERKLIGEN är VIKTIGT att skicka med i framtiden.


Hipp Hipp Hurra för Sverige,
som ALLTID har möjlighet att vara/bli ett öppet och välkomnande samhälle för ALLA
(Ja, om vi vill och försöker villsäga...)


 

Bilder hämtade från Google. 

// Linda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0